През вековете коприната се слави с неповторим успех. Този ефирен плат възхищава и до днес множество дизайнери и шивачи, вдъхновявайки ги да създават безценните си творби на изкуството. Малцина са запознати и с многото й други предимства, които допринасят за неповторимостта на този нежен плат.

Успехът на естествената коприна се дължи на уникалното съчетание на нейните качества и свойства. Копринената материя е еластична и силно абсорбираща. Тя позволява на кожата да диша, както и да изпарява влагата по-бързо от много други влакна. Това я прави много подходяща за носене, както в топло време, така и за студено, тъй като съхранява температурата на тялото.

В същото време коприненият плат може да абсорбира течност до 30 % от собственото си тегло. При намокряне коприната може да се свие с около 20 %, затова е необходимо да се пере внимателно на ръка с хладка вода или да се чисти химически. Трябва да се има предвид, че продължителното й излагане на слънце може да има пагубно въздействие върху качеството на плата.

Естествената коприна се състои от протеини и аминокиселини. Те са от съществена важност за човешкото тяло и имат благотворно въздействие върху кожата, като същевременно успокояват нервната система. Аминокиселините преминават изключително лесно през повърхността на кожата поради ниското си молекулярно тегло. По този начин те хидратират кожата и действат превантивно срещу процеса на нейното остаряване. В допълнение те имат доказано положителен ефект върху състоянието на кожата и косата, противодействайки на микробите и мръсния въздух да проникнат в тялото.
Копринената не задържа прах, което я прави много подходяща за хора, страдащи от астма и някои алергии.
Коприненият плат не създава статично електричество. Той задържа топлината и е с отлична въздушна пропускливост. Коприненият плат топли в студено време и създава усещане за прохлада в горещините.
Не на последно място коприната е изключително приятна на допир, поради което сънят върху копринени чаршафи се смята от векове за най-комфортният.

Close Cart

No products in the cart.